Csak ésszel !

HTML

Csak ésszel !

Trompf

Rólad, rólam, politikáról.

Friss topikok

  • Szanyi Pabolcs: "A független szervek kivizsgálása a következő eredményeket hozta: Az elmúlt 60 évben 40 ezer papbó... (2016.05.17. 21:37) Véleménye miatt kivégezve !
  • Csendestobbseg111: A nagy igazságok az idővel sem kopnak el. :-) A kérdés az, hogy akinek tisztességes a szándéka az ... (2015.07.27. 18:48) Elitváltás
  • Gondos: @Trompf: Sántít a párhuzam, az összehasonlítás, mert a két választott tisztségre eltérők a szerep... (2013.01.06. 04:16) Lemondani vagy lövetni ?
  • Trompf: @alvering2: "Ugyanaz a cirkusz megy ott is" Azaz nem működnek együtt az ellenféllel, és nem tisz... (2012.07.08. 19:14) Európai végítélet
  • tükörfúró: erősen hiszem, hogy az erőskezűnek képzelt bohócvezető is csak erősködő szavakra és keménykedő lát... (2012.04.02. 23:13) A zemberek riadalma

Linkblog

Lemondani vagy lövetni ?

2012.04.02. 20:17 Trompf

Schmitt Pál lemondott.

 

Lemondása kötelesség volt. Kötelessége az országgal a jobboldallal és önmagával szemben is.
Lemondásához vezető állomások a lebukás, a kivárás, a bizonyosság, majd a következmény.

A lebukás

Lehet azon vitatkozni, hogy valaki, aki a dolgozata 95%-át másolta, mennyivel járult hozzá a tudományhoz, mennyiben felelt meg a dolgozata a kor elvárásainak, de nem érdemes. A 95% túl nagy szám. Legfeljebb fordítási érdemről lehet ez esetben beszélni.

A kivárás

Az lett volna a legjobb mindenkinek (országnak, jobboldalnak, neki), ha a plagizációs botrány kipattanásának pillanatában lemond. Mivel ezt nem tette meg azt kell gondoljam, hogy ő komolyan hitt benne, nem sértett jó erkölcsöt.
És ezen őszintétlen reménnyel, egy olyan céltáblát akasztott magára, melyre az is lőni vágyott aki egyébként nem a tüzelésről híres, hírhedt. És a sortűz okkal beindult, sokszor ok nélküli indulatokat gerjesztve egész pályafutását, érmeit, valódi eredményeit tekintve.

A bizonyosság

De természetesen most is kiderült az igazság. Nevezetesen hogy plagizálásról van szó túlnyomórészben.
Ezt csont nélkül megállapította az erre hivatott bizottság, ám a felelősség témakörében olyan vad dolgokkal hozakodtak elő, miszerint Schmitt Pál ártatlan volt a másolás bűntettében, és ő lehet nem is tudhatta, miszerint doktori munkát másolni nem ildomos, mert nem szóltak neki.
Erre a vad dologra, az orvosi kar határozott reakciója meglehetősen gyors és helyes választ adott, az orvosi cím elvételével. Amennyire lehet kiküszöbölték a sokak számára máig érthetetlen bizottsági indoklást.

A következmény

Ezután nem maradt más út Schmitt Pál számára mint a lemondás. A bizottsági jelentés kimondott másolása, és a doktori cím elvétele együtt olyan pressziót jelentett melyből nem vezetett, nem vezethetett más kiút.
Lemondott. Lemondott az ország, a nemzet, és önmaga érdekében.
Az utóélete a doktori címének szinte érdektelen. Hogy visszakapja-e a régit, hogy megcsinálja-e az új doktorit jelen követelmény rendszerben. Számára szépségtapaszt nyújthat, de az okozott károkon (elnöki intézmény tekintélye) nem enyhít.

Gyurcsány Ferenc nem mondott le.

 

Pedig többször lebukott.

A lebukás

Adócsalás vétségében részletek itt találhatóak. .
Mert aki saját házát kiadja saját cégének, ott a cég a lakást felújítja, uszodát épít vele, és az ÁFA-t visszaigényli az kimeríti az adócsalás vétségét.
Ez kb. pont annyira egyszerű, mint megállapítani hogy valaki másolt-e vagy sem.
Mellesleg Gyurcsány perelt, és az MNO nyert a témában.

De volt neki közokirat-hamisítási botránya, ahol bejegyzetlen cég nevében eljárt.

Mindkét ügy jóval túlmutat a plagizálás erkölcstelenségén, de legalábbis egyenértékű azzal.
Hisz csalni, hazudni, átverni másokat nem szép dolog, és esetünkben büntetőügyi következményei is lennének az ügynek, ha azok nem évültek volna el.
Ám az elévülés, mit sem von le a történet valódiságából.
Teszem azt ha a doktorit 5 év után nem lehetne elvenni senkitől, attól még nem lett volna Schmitt Pál ártatlan.
Aztán itt volt még az öszödi beszéd, ahol kifejtette Gyurcsány szűk körben, hogy hazudott, és semmit nem csináltak, valamint adatokat kozmetikáztak.

A következmény

Itt kezdődött köztudottan tüntetések sorozata, épp mint Schmitt Pál esetében.
Az se titok, hogy innentől folyamatos népszerűségvesztésen esett át az MSZP, mert kiálltak a vállalhatatlan mellet, és hagyják hogy az emberek erkölcsi ítéletét elnyomja a pártos felmentés.
És ez nem csupán az MSZP bűne volt, hanem a baloldali értelmiségé. Az írástudóktól kezdve a véleményformálókig.
Mert nemhogy nem követelték Gyurcsány lemondását, hanem minden fórumon magyarázták a magyarázhatatlant, mentegették a menthetetlent.
És ez a folyamat 2006 október 23-án érte el csúcspontját. Amikor 40 ezer ünneplő emberre 5 perccel a rendezvény vége után lovasrohamot vezényeltek, felszólítás nélkül.
Hogy hogy jutottunk idáig (5-6 órán keresztül terelgettek a Kossuth térről 2-3 ezer embert az Astóriáig), arról már több vita folyt, de a végeredmény mégis csak az, hogy lemondás helyett gumilövedéket kaptak a tüntetők.

Európa

 

Ehhez képest Schmitt lemondása, és a jobboldali értelmiség megfogalmazott kritikája, még ha késve is érkezett, de legalább Európa fele tart.

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://trompf.blog.hu/api/trackback/id/tr574358751

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lemondani vagy lövetni ? 2012.04.03. 13:29:03

Schmitt Pál lemondott. Lemondása kötelesség volt. Kötelessége az országgal a jobboldallal és önmagával szemben is.Lemondásához vezető állomások a lebukás, a kivárás, a bizonyosság, majd a következmény. A lebukás Lehet azon vitatkozni, hogy valaki,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szendike, a Kárpátok réme 2012.04.02. 21:07:01

Az események jelenlegi tükrében a legnagyobb hülyeség szembeállítani kettejüket egymással, de ezt már egy tízéves is átlátja.
De azért csak mentegesd Plagi bá'-t, bár ugyanolyan gerinctelen sz@rházi, mint Fletó. Amíg nem mondott le, addig "Gyurcsány se tette neki miért kéne?", most pedig "Milyen gerinces hogy lemondott, amaz meg nem." Ez a lemezcserélgetés szánalom, komolyan.
Ez a lemondás pedig nem erény, és nem tünteti fel őt jobb színben.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.04.02. 22:07:04

@Orkán Piktor, a Kárpátok réme:
Mihez képest nem erény a lemondás ?

Ahoz képest, hogy volt nem is olyan régen aki nem mondott le, ahoz képest meglehetősen erényes lépés a lemondás.

Nem cserélgetek semmit.
Összevetem a bűnöket, a következményeket, és a tanulságokat.

Tudsz jobb módszert összehasonlításra ?

tükörfúró 2012.04.02. 22:50:52

van itt pár baj, sp orbit kreálmánya, egy kesztyűbáb, evvel szemben fletó önálló elég befolyásos politikai entitás volt, innentől egyik esetben a döntést -lemondok-nemmondok- maga az érintett, amig sp esetében a mögötte állók hozták meg

kb olyan sp lemondása, minthogy bajnai kitöltötte az idejét majd -amint végig következetesen igérte- valóban kilépett a politikábol, ujra háttérbevonult

micsoda erény, mocsida erkölcs?

túrót, a báboknak nincsen önálló akaratuk, a politikai bábok is csak ritkán válnak kis időre esetleg önjáróvá

nem nagyon van egyébként mit összevetni, mert épeszű ember nem mentegetheti az egyik bűnözőt avval, hogy a másik bűnei nagyobbak, ebben az országban meg 20éve ez a logika, multrendszerből kinőtt-kimosakodott többszörös köztörvényesek alkotják a politikai elitünket, és ciklusrol ciklusra ráveszik a szükséges számu egybitest, hogy csápoljanak nekik, vagy legalább a "másik oldal bűnei nagyobbak" alapon huzzanak rájuk egy ixet

az ország meg csak egyre rohad széjjel, lassan világviszonytalban si ritka szégyenletes pályát jártunk be, de aurópai léptékkel már régen katasztrofális minden mutatónk és a kilátásaink pláne

nowo 2012.04.03. 00:44:37

@tükörfúró: Fletó egy önálló ámokfutó entitás volt.Egy pszichopata,akit valóban nehéz rávenni bármire is.Kb.olyan elmebajos,mint Nero,aki örömmel nézte végig Róma leégését,amit ő maga okozott.
Ha igaz,Orbán rábízta Schmittre a döntést.Kár volt,mert Schmitt nehezen adta fel.Ostobán,magát lejáratva,görcsösen ragaszkodott a posztjához.
Vagy tudomásod van az ellenkezőjéről?Vagyis,hogy Orbán nem engedte,hogy azonnal lemondjon?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.04.03. 07:00:56

@nowo: @tükörfúró:
Szerintem ennek csak egy része igaz.
Azaz Schmitt valóban irányítható, de azért próbál önjáró maradni.
Illetve Schmitt valóban próbált ez esetben önálló döntést hozni késve, de a végén meggyőzték.

A valóságot én így képzelem, mert számomra így logikus, de magyarázni nem tudom.

A bizottság vizsgálatának eredményéig egyértelműen kivárásra játszott, mind Schmitt, mind a Fidesz, de még az MSZP és LMP is. Talán csak a bloggerek tüzeltek megállás nélkül.

Amikor viszont elvették a doktorit, akkor Schmitt a maradást választotta. De nem feltétel nélkül. Szerintem volt egy alku, miszerint ha egy kiválasztott kontroll csoport megítélése a magyarázkodás után is elutasító lesz, akkor lemond.

Ez megtörtént, mind a jobboldali, mind a baloldali szavazók körében, az elutasítottság inkább nőtt, így mennie kellett.

LongCafé 2012.04.03. 13:16:23

@Orkán Piktor, a Kárpátok réme:
és akkor most olvasd el ezt a cikket úgy, hogy az első felét elhagyod. CSAK Fletó van, nincs SP, nincs Orbán. És most próbálj valami elfogadható indokot találni, amiért nem kellett lemondania, azon kívül, hogy egy öntelt, nagyképű szociopata, akit semennyire nem érdekel az, hogy mit gondolnak róla, a pártjától vagy az országáról.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.04.03. 13:27:10

@Trompf: Ez a tippem eléggé bejött:
index.hu/belfold/2012/04/03/schmitt_nem_birhatta_lelkileg/
"A népszerűségvesztést az Index információi szerint több, a hétvégére elkészült közvélemény-kutatás is alátámasztotta. Egy nem a kormány számára rendelt, de a kormánypárt vezetői által ismert felmérés arra jutott, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint Schmittnek le kell mondania. A közvélemény-kutatás hétfőre elkészült ugyan, az eredményét azonban nem hozták nyilvánosságra. Egy kifejezetten a kormány számára készített felmérésből pedig már az derül ki, hogy a megkérdezettek több mint 80 százaléka szerint mennie kell az államfőnek."

[megmondoember] 2012.04.03. 14:41:32

Posztoló végtelenül egyszerű elme. Végignézve a posztjait, neki mindenről Gyurcsány jut eszébe. Nyilván örül, hogy legalább ezt az egy dolgot fejben tudja tartani...

Szendike, a Kárpátok réme 2012.04.03. 14:55:14

@LongCafé:

Sosem állítottam, hogy Gyurcsánynak nem kellett volna lemondania, csak azt, hogy a két ügy nemigen hasonílt egymáshoz, és Schmitt lemondása nem erény volt, hanem kötelesség.

Willy 2012.04.03. 15:07:00

Lépten-nyomon hirdeted ezt az írást, érezz kis pozitív hatást. Idetaláltam. Amit leírsz nettó hülyeség. Plagi bá lemondott, mert volt főnöke aki ezt mondta neki.
Gyurcsánynak nem volt főnöke. Ezért nem mondott le. Mindkettő politikus. Azaz ha beszél hazudik. Ennyi.
Oltári nagy baromság összehasonlítani a két embert, mert értelmi szinten egy világ választja el a kettőt, és sajnos Gyurcsány javára... Gerinc meg egyikben sincs. Látszik is a sértődöttségen Plagi bá-nál.

VT Man 2012.04.03. 16:26:37

@tükörfúró:
"bajnai kitöltötte az idejét majd -amint végig következetesen igérte- valóban kilépett a politikábol, ujra háttérbevonult"

Bajnainak valóban erénye, hogy betartotta amit ígért, és háttérbevonult. Mondjuk nyerni esélye se lett volna, mert az MSZP nagyon elkúrta, csak bukni.

Másrészt Bajnainak bűne, hogy a +1 év MSZP-rezsim alatt valószínűleg jól megtömte a zsebét még a baloldali klientúra.

VT Man 2012.04.03. 16:27:21

@Orkán Piktor, a Kárpátok réme:
"Schmitt lemondása nem erény volt, hanem kötelesség. "

Ez így is van.

De Gyurcsány lemondása is kötelesség lett volna.

stróman 2012.06.04. 10:13:46

@Trompf:

Schmitt Pál valóban szabályszegést követett el, csak nem ott, nem úgy, én nem olyan mértékben mint ahogy a médiában az megjelent.

Először is, az egyik műsorban az ide vonatkozó törvény fel is lett olvasva, amiben egyértelműen benne volt, hogy vagy teljesen önálló munkát kell beadni, ami önálló, saját kutatásokon alapul, vagy OLYAN, MÁSOKTÓL ÁTVETT MUNKÁT, AMI HIÁNYPÓTLÓ MŰ VALAMILYEN OKNÁL FOGVA. Lehet ez is, hogy pl. nem volt magyarra lefordítva. Ebben az esetben természetesen idézőjelbe kell tenni, és a lábjegyzetben feltüntetni az eredetét. No, ez utóbbit csinálta helytelenül Scmitt Pál, és a lábjegyzet volt igen hiányos, és nem a másolás vétségét követte el, mert azt ezen körülmények keretein belül SZABAD!

Scmitt esetében a korabeli gyakorlat is döntő volt, mert a 90-es évek elején bár a forrást akkor is fel kellett tüntetni, de a gyakorlatban erre nem mindig került. Valószínűleg érdekes eredményre vezetne, ha minden korabeli munkát átfésülnének.

Legyünk már korrektek Scmitt Pállal, és csak azokkal a dolgokkal vádoljuk, amit tényleg elkövetett.

Gondos 2013.01.06. 04:16:38

@Trompf:
Sántít a párhuzam, az összehasonlítás, mert a két választott tisztségre eltérők a szerepek és az elvárások. Nem összevethetők, párhuzamba se állíthatók, mivel nem azonos a mérce.

A köztársasági elnöki szerephez a polgárok Sólyom-féle "láthatatlan alkotmánya", a nagy elődök után, magas szellemi és erkölcsi színvonalat, feddhetetlenséget társít.
Érthető, hogy " a legfőbb közjogi méltóságot, aki őrködik afelett, hogy az államszervezet demokratikusan működjön, és aki megtestesíti a nemzet egységét.", a mérleg nyelvét ilyennek, bölcsnek, mértéktartónak, becsületesnek és józannak szeretnénk látni. Épp ezért van az, hogy a jelöléshez is magas, 2/3-os közmegegyezés szükséges.
Ezért bűn volt, és ez a jelölő 2/3 bűne, hogy nem tudta, nem látta, hogy egyébként bármire, de erre nem alkalmas, hogy a magyar helyesírással is gondjai vannak, hogy nem összevethetők az erkölcsi és szellemi képességei a Gönc Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László magas szellemiségével.
Bukott és lemondott köztársasági elnök helyett ma is a nemzet köztiszteletben álló, spanyol királyokkal golfozó olimpikonja, Pali bá' maradhatott volna.
Önbeteljesítő lett a jóslata " Bár egy kicsit fél attól, hogy így már sokat markol", mert tanmese lett "Ki sokat markol, keveset fog" közmondásunk igazolása.

A polgárok a miniszterelnöki szerepre már, szintén a a "nagy" elődöknek köszönhetően, nem ennyire finnyásak. Simán belefér, hogy hazudik, hazudhat többször is, reggel, délben és este is, sőt szinte kötelessége, amennyiben ezt egyszerű többség, vagy a nemzet, az ország érdekében teszi.

A törvényalkotók mindkét szerepre minimális követelményt adnak: "büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választójoggal rendelkező".
Mert a demokráciákban bármely választó választható is egyben, hogy a nép egyszerű gyermekével, ha elindul szerencsét próbálni, bármi megtörténhessen.
Ez történt, mégse tetszett :).

Ja! Ez olyan valami, amiben tartunk Európa felé? Úgy látod? Ezt látod?
-> Végül is a föld gömbölyű,bármerre is indultunk el, előbb utóbb csak visszajutunk ide. De ez tovább tart majd, mint 80 nap.

Helyesírásod nem OK, de azért jobb, mint az sp-é. És az elírás: orvosi kar, orvosi cím.
Mindenki ír, senki se olvas, még a saját írását se!? :)
süti beállítások módosítása